L E K A R Z E w e t e r y n a r I I |
||
W Pobliżu Naszych Obwodów Łowieckich Powiatowi Lekarze Weterynarii Wyznaczyli do badań tuszy zwierząt leśnych metodą wytrawiania Następujących Lekarzy Weterynarii |
||
1. | Krzysztof Hubner | Dygowo, ul. Kolejowa 18, tel. 604 507 481 |
2. | Jędrzej Nowicki | Sławoborze, ul. Lipowa 20/1 tel. 94 364 70 33 |
3 |
SPOSÓB POBIERANIA PRÓBEK MIĘSA OD ODSTRZELONEGO DZIKA -
POBRANEGO NA UŻYTEK WŁASNY
Pobieramy sześć ( 6 ) próbek mięsa , każdy wielkości większej od orzecha laskowego z następujących miejsc;
- po jednej próbce z każdego filara przepony ( są to dwa małe mięśnie przechodzące w część ściegnistą przepony )
- mięśni żuchwy ( tzw. szczęka dolna - pobieramy po odpreparowani kawałka skóry z jednej strony żuchwy )
- mięśni przedramienia ( kończyna przednia , kawałek mięśnia powyżej rapety )
- mięśni międzyżebrowych ( dobrze jest pobrać przed skórowaniem i to od strony jamy piersiowej )
- mięśni języka
ŁĄCZNA WAGA TYCH 6 PRÓBEK NIE MOŻE BYĆ MNIEJSZA NIŻ 50 GRAM.
Jażeli nie można pobrac próbek z w/w mięśni , to pobieramy cztery ( 4 ) próbki z innych dostępnych mięśni - waga tych 4 próbek również nie mniejsza niż 50 gram.
Dobra zasada - lepiej pobrać i dostarczyć do badania próbki trochę większe , gdzie badajacy lekarz będzie mniał większą możliwość pobrania właściwych próbek.
Dodatkowe informacje ;
- - próbki nie mogą być mrożone !!!
- próbki przechowywane i transportowane nie mogą ulegać rozkładowi gnilnemu !!!
- próby dostarczać możliwie szybko po dokonaniu odstrzału / nie później niż 48 godz. /
Henryk Boroń. Lekarz Weterynarii.
Komentarze
Cieszą mnie takie uwagi ale proszę podpisywać się.
Admin.
Nikt nie kwestionował badań kol. Nowickiego , więc o co Ci chodzi ?
Jeszcze raz Powiatowy Lekarz - WYZNACZA DO BADANIA " danego lekarza , a nie zezwala.Jest to duża różnica w nomenklaturze i w prawie weterynaryjnym . Pozdrawiam Henio BBoroń.
Uwagę co do tytułu lekarza z radością przyjmuję i naprawiam błąd -ale wiesz że w mowie potocznej tak się mówi nie mniej PRZEPRASZAM
Waldemar Biernat
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.